Ginzenges üdítőitalok – érdemes-e ezeket fogyasztunk?

A PepsiCo idén júliusban hozta forgalomba Jamaikában új italát, a Pepsi Kick néven forgalmazott, ginzenget és koffeint is tartalmazó kólát. A Mexikóban az eladások alapján korábban már sikeresnek bizonyult kólafajtát félliteres kiszerelésben forgalmazzák, azokat megcélozva, akik nem szeretik a kávét vagy a mindenféle ízben kapható energiaitalokat, és egy olyan kólára vágynak, ami nem a hagyományos ízesítésű, emellett pedig még egy extra energialöketet is ad.

Hogyan fogyasszuk a ginzenget?

Időnként beleférhet egy-egy kóla – vagy más, Magyarországon is kapható ginzeng ízesítésű üdítő, esetleg ginzenges kávé – de ha alapvetően egészségesen táplálkozunk, akkor érdemesebb lehet inkább az egyszerűen és gyorsan elkészíthető a ginzengteát rendszeresítenünk. 

Ha pedig kifejezetten az egészségre gyakorolt jótékony hatásai –  a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, a cukorbetegség tüneteinek enyhítése vagy a fizikai és szellemi teljesítőképesség javítása – miatt szeretnénk fogyasztani a növény hatóanyagait, akkor a legjobb, ha a Magyarországon immár gyógyszerként is forgalomba hozott termékeket választjuk, amelyek előállítása standardizált módon történik, így pontosan azt és annyi hatóanyagot tartalmaznak, amennyi a címkéjükön fel van tüntetve.

Ezek a készítmények szigorú minőségellenőrzésen esnek át, a gyártásuk pedig pontosan rögzített folyamatok során történik: egyrészt magát a ginzengkivonatot, mint gyógyszerhatóanyagot is standardizálják, másrészt az előállítási lánc teljes folyamatát – a ginzeng termelésétől és betakarításától kezdve, a hatóanyag kivonásán át a végterméket eredményező gyógyszergyártás folyamatáig – szigorú szabványoknak feleltetik meg. 

A gyógyszerhatóság engedélyének kiadása a ginzenggel folytatott vizsgálatok összesített eredményeinek elemzésén alapult: ezen eredmények azt mutatják, hogy a ginzeng hatóanyagai, a ginzenozidok alkalmasak a fizikai és szellemi teljesítőképesség javítására.