Ginzeng: gyógyszer, nem csak csodaszer

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a ginzeng számos előnyös tulajdonságát kritika nélkül felsoroló ezredik iromány következik, szeretnénk megnyugtatni, hogy a továbbiakban arra keressük a választ, hogy milyen ginzengtartalmú készítményt érdemes vásárolni. Hogy miért foglalkozunk ezzel? Azért, mert a számtalan étrend-kiegészítő között nehéz kiigazodnia a vásárlónak, ugyanakkor már kapható olyan ginzengtartalmú készítmény is Magyarországon, amely gyógyszernek minősül, azaz igazoltan hatásos és biztonságos.

Hogyan lesz egy gyógyhatású növényből gyógyszer?

A gyógyszerek engedélyezése az egyik legszigorúbb engedélyezési folyamat, különösen az Európai Unió országaiban. A gyógyszer-engedélyezés során három fő dolgot szükséges a hatóság (OGYÉI) számára kétséget kizáróan bizonyítani:

  • A gyógyszer egyértelműen hatékony a megadott javallatokra.
     
  • A gyógyszer elég biztonságos.
     
  • A gyógyszer gyártása, csomagolása, forgalmazása pontosan megfelel a szigorú előírásoknak.

A hatékonyság bizonyításához a hatóság egyértelmű klinikai bizonyítékokat kér. Ezek szabályos körülmények közt lefolytatott, viszonylag sok beteg bevonásával elvégzett klinikai vizsgálatok. Az ilyen, rendkívül költséges és hosszú vizsgálatból többet is kér a hatóság az eljárás során, és ezek alapján csak a mindent kétséget kizáróan alátámasztott javallatokat engedélyezi.

Nézzük ezt a folyamatot egy ginzeng hatóanyagú gyógyszernél

A ginzenggel (hivatalosan a Panax ginseng típussal) eddig több mint 300, nemzetközileg elismert szaklapban leközölt klinikai vizsgálatot végeztek. Ezek alapján a ginzenggyökér-kivonat hasznosnak bizonyult a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában, a szexuális teljesítményzavarok javításában, sőt a cukorbetegség bizonyos típusában is előnyös hatásokkal bír. A számos vizsgálat összesített eredményeit elemezve azonban a hatóság csak azokat engedélyezheti felelősen, amelyek kiállják az évtizedes tudományos viták próbáját, és statisztikailag is nagyon erős eredményeket adnak. Ennek megfelelően a ginzeng mint gyógyszerhatóanyag hivatalosan a fizikai és szellemi teljesítőképesség javítására alkalmas.

A gyógyszerbiztonság bizonyítása és ellenőrzése

A gyógyszernek biztonságosnak kell lennie. Egy készítmény akkor tekinthető biztonságosnak, amennyiben a használat alatt nagy valószínűséggel nem jelentkeznek olyan súlyos mellékhatások, amelyek az életet veszélyeztetik, vagy nem alakul ki veszélyes kölcsönhatás más, egyidejűleg szedett gyógyszerrel vagy étellel. Ezt a biztonságos szintet szintén klinikai vizsgálatok során kell igazolni.

Emellett a hatóság minden gyógyszergyártót és -kereskedőt kötelez arra, hogy egy folyamatosan működő gyógyszermellékhatás-figyelő és -elemző rendszert tartson fenn, amelyhez különlegesen képzett és hatóságilag elfogadott szakemberek szükségesek. Jó, ha tudjuk ugyanis, hogy minden gyógyszernek van mellékhatása. A ginzengre is lehet valaki allergiás, zavarhatja egy másik gyógyszer hatását, vagy be lehet belőle túl sokat is szedni. Ilyen esetekben orvos vagy gyógyszerész tud segíteni, a részletes gyógyszer dokumentációkat is felhasználva.

Ezért lehetséges az, hogy ugyan a Panax ginsenggel kapcsolatban több évtizedes tapasztalat és sok-sok ezer ember pozitív visszajelzése áll rendelkezésre, mégsem válik automatikusan biztonságossá kizárólag a tapasztalatok miatt. Egy ginzengtartalmú gyógyszer csak akkor tekinthető biztonságosnak, ha a hatósági előírásoknak megfelelően működtetett mellékhatás figyelő és értékelő rendszer áll mögötte. Amennyiben Ön ginzengtartalmú gyógyszert szed, és bármilyen nemkívánatos eseményt észlel, mindenképpen jelezze orvosának, gyógyszerészének, és küldje el tapasztalatait az OGYÉI honlapján található elérhetőségekre, vagy jelezze azokat a gyártó, kereskedő felé.

Hogyan biztosítható a megfelelő ginzengtartalom egy készítményben?

A gyógyszernek minősített termékeknél biztosítani szükséges egy úgynevezett gyógyszerminőséget, amely egy megfelelő és állandó minőséget jelent. A gyógyszerek gyártásának folyamata aprólékosan szabályozott egészen az alapanyag szakszerű beszerzésétől, feldolgozásától, tesztelésétől kezdve számos ellenőrzési ponton, módszeren át, a csomagolás, raktározás rendszeréig. A gyógyszergyártás szabványa, az úgynevezett „jó gyártási gyakorlat”, melynek maradéktalan betartását a hatóság helyszíni szemle keretében is ellenőrzi. Így lehetséges, hogy például egy ginzengtartalmú gyógyszer garantáltan és pontosan azt a hatóanyag-mennyiséget és minőséget tartalmazza, amely a jótékony hatás kifejtéséhez szükséges, és kellően biztonságos is.

A gyógyszergyártás folyamán olyan készítmény jön létre, melynek minősége, hatékonysága, biztonságossága a gyártó és a hatóság által folyamatosan ellenőrzött, a gyógyító hatása így biztosítható a legmagasabb szinten. Sőt, a gyógyszerkészítmény csak gyógyszertárakon, illetve hivatalosan engedélyezett, gyógyszertárakhoz tartozó webáruházakon keresztül juthat el a vásárlókhoz, mely körülmény szintén garancia a gyógyszerkészítmények biztonságára.

 

Amire Önnek is szüksége lehet

 

A Ginsana® hagyományos növényi gyógyszer. Kifejezetten azoknak a felnőtteknek készült, akiknek egy kis többletenergiára van szükségük ahhoz, hogy szembenézzenek a mindennapok kihívásaival. A Ginsana® kapszula és tonik hosszú távú energiát biztosít fáradtság, gyengeség és kimerültség esetén.

A Ginsana® kétféle kiszerelésekben kapható: lágyzselatin kapszulaként 30, 60, db-os kiszerelésben, illetve alkoholmentes tonik üvegpalackban 250 ml és 2x250 ml kiszerelésben. A napi adagnak megfelelő 2 db kapszula összesen 200 mg (2x100mg), a tonik napi mennyisége (15 ml) 140 mg standardizált G115® Ginseng kivonatot tartalmaz.

Bővebben További információ a Ginsana lágy kapszuláról

 

>> PharmaPlaza.hu <<

 

A Gincosan® természetes kombinációja a ginkgo biloba és a ginzeng kivonatának, melyek javítják a szellemi teljesítményt: segítenek a koncentrálásban, a figyelem megtartásában és javítják a memóriát. Hagyományos növényi gyógyszer, a régóta fennálló használaton alapuló, meghatározott javallatokra alkalmazandó. A Gincosan® kiváló választás azok számára, akik szeretnének megbirkózni a romló mentális teljesítményből fakadó nehézségekkel, vagy megakadályozni az olyan, idősebb életkorral is összefüggő problémákat, mint például a koncentráció vagy a szellemi frissesség csökkenése.

A Gincosan® elérhető kemény kapszula formában, 30 darabos kiszerelésben. Napi 2x1 kapszula bevétele ajánlott (reggel és délben) étkezés után.

Bővebben További információ a Gincosan kapszuláról 

 

>> PharmaPlaza.hu <<

 

Hagyományos növényi gyógyszer. A javallatokra való alkalmazása
a régóta fennálló alkalmazáson alapul.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el
a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg
kezelőorvosát, gyógyszerészét!