A ginkgo idegrendszerre gyakorolt hatásmechanizmusai

Egy különösen hosszú, 20 éves utánkövetésű vizsgálatban sikerült igazolni, hogy a ginkgokivonat alkalmazása egyértelműen előnyös hatásokkal járt az időskori elbutulás során jelentkező kognitív funkcióromlás lassításában. Más tanulmányok pedig arra mutattak rá, hogy az elbutulás jeleit többé-kevésbé már mutató vagy épp Alzheimer-kóros betegekben a kognitív funkciók romlásának stabilizálódása vagy lassulása volt tapasztalható.

Milyen hatóanyagokat tartalmaz a ginkgokivonat és milyen hatást fejtenek ki ezek az összetevők az idegrendszerünk működésére?

A ginkgo aktív hatóanyagai között szerepelnek a flavonoidok különféle formái, a proantocianidinek és a trilaktonikus diterpének (ginkgolid A, B és C), amelyek többféle hatást is gyakorolnak idegrendszerünkre: 

  • Antioxidáns hatás: patkánykísérletekben sikerült kimutatni, hogy a ginkgokivonat növeli a kataláz és a szuperoxid-diszmutáz enzimek aktivitását az agy különféle régióiban (hippocampus, striatum és substantia nigra);
  • Az agyi glükózfelhasználás javítása, amely közvetett módon fokozza a sejteket energiával ellátó ATP termelődését;
  • Az idegi ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) termelődésének szabályozása az alfa-2-adrenoreceptor aktivitásának fokozásán és a catechol-O-metil-transzferáz (COMT) enzim feltételezett gátlásán keresztül.

A ginkgokivonat egyéb pozitív élettani hatásai

A különféle kutatások nemcsak az agyra gyakorolt pozitív hatások mögött álló hatásmechanizmusokat, hanem a ginkgo egyéb pozitív élettani hatásait is megvizsgálták. Ezek között szerepelnek az alábbiak:

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer?

A ginkgokivonat hazánkban már gyógyszer formájában is elérhető ginzengkivonattal kombinálva, és mivel ez a termék szigorúan standardizált gyártási folyamatok során készül, megbízhatóan és garantáltan tartalmazza a megfelelő hatóanyag-mennyiséget.

Források: 
www.ebmconsult.com
www.selfhacked.com
www.psychologytoday.com