Ginkgo és ginzeng: két hatékony gyógynövény egy még hatékonyabb kombinációban

„Jó apám azzal a tanáccsal látott el annak idején, hogy minden egyes nap fogyassz ginzenget, fokhagymát és igyál egy pohár vörösbort: örökké fogsz élni!” Ez a mondat egy amerikai novellában hangzik el, s bár nem javasolt, hogy az év 365 napján ginzeng tartalmú gyógyszert fogyasszunk, sőt, semmiképpen sem  vörösborral vegyük be, de azt megerősíthetjük, hogy a ginzeng rendszeres fogyasztásának jótékony hatása van.

A ginzeng használata elterjedt az ázsiai konyhákban. Mi több, ginkgóval, egy másik évezredes múlttal rendelkező gyógynövénnyel kombinált ételek formájában.

Ennek az oka, hogy a ginzeng és a ginkgó bizonyos szervrendszerekre kifejtett  hatása erősíti egymást: úgynevezett szinergisták. 

A kínai, koreai konyhában a ginzeng, ginkgó tartalmú ételeket rendkívűli műgonddal készítik el. Ilyen például a híres koreai csirkeleves, a samgyetang, amihez 4 éves ginzenggyökeret, válogatott ginkgóbogyót használnak és afrodiziákumként, energetizáló ételként fogyasztják. Évszázadok óta  ismerik, használják ezt a hasznos kombinációt.

Alkoholos italokat, likőröket, borokat is készítenek a távol-keleti országokban (elsősorban Koreában) ginzengből. Ilyen például az ismert koreai ginzeng bor, az insamju.

A modern gyógyszerkutatás eredményeképpen napjainkban rendelkezésre állnak a ginkgó-ginzeng hatóanyagú kombinációs gyógyszerkészítmények is, meghatározott javaslatokkal. Így pontos arányban, tisztított és hatóságilag ellenőrzött formában, nagymértékben biztosított a két gyógynövényból nyert gyógyszerhatóanyag egymást erősítő, pozitív hatása, amelyek az alábbiak:

  • Javítja a szervezet ellenállóképességét, energetizál.
  • Fokozza az agyi vérkeringést, javítja a memóriát.
  • Javítja a végtagok vérkeringését.

Ezeket az előnyöket a gyógyszerkészítmények biztosítják a legellenőrzöttebb formában. De azért kérünk mindenkit, legyenek óvatosak gyógynövénytartalmú ételekkel, italokkal: Ha valaki a koreai étteremben két-három tál samgyetangot fogyaszt, hozzá pár pohár insamjut iszik,  akkor komoly mennyiségű gyógynövény kivonatokat is magához vesz.