Ginzeng és a sport

De sokszor jön a probléma: Hamar elfáradunk, elkedvtelenedünk. Így elvész a mozgás öröme, ördögi kör alakul ki és sajnos, a végén gyakran feladjuk.

Kitartás, koncentráció kell ahhoz, hogy legyőzzük a kezdeti nehézségeket és szokássá tegyük a folyamatos mozgást, hiszen számos más dolog szívja el az energiánkat, tereli el figyelmünket.

Bizonyos gyógynövények is segíthetnek hamarabb energetizálódni

Jelen írásunkban a ginzeng sportra, aktivításra kifejtett jótékony hatásait ismertetjük.

A ginzeng gyógynövény sporttevékenységre kifejtett hatását számos vizsgálattal bizonyították. A vizsgálatok során igazolódott, hogy a megfelelő mennyiségű ginzeng bevitele javítja a vér oxigénszállító kapacitását. Ezt a hatást a hemoglobin (az oxigén megkötéséért és szállításáért felelős molekula) úgynevezett reoxigenizációjának fokozásával éri el: ez alatt azt értjük, hogy a hemoglobin molekula gyorsabban tudja felvenni, szállítani és leadni az szervekben (például az izomzatban) a szükséges oxigént.

Megfelelő, folyamatos oxigén ellátottság kell ahhoz, hogy az izmaink hosszabban és nagyobb teljesítményre legyenek képesek. Ha elegendő az izmokban az oxigén mennyisége, akkor úgynevezett aerob izommunkáról beszélünk: kedvezőbb az izom anyagcseréje, energiatermelése. Ha csökken az oxigén ellátottság, akkor anaerob izommunka lesz a jellemző, amikor felszaporodnak olyan anyagcseretermékek (például a tejsav), ami az izom gyors kifáradásához vezet. Ilyenkor szoktunk úgynevezett savasodásról is beszélni.  

A jó oxigén ellátottság azt is elősegíti, hogy a pulzusunk sokáig a megfelelő tartományban  maradjon. Különösen azok látják ennek a jelentőségét, aki pulzuskontrollal futnak, bicikliznek vagy úsznak.

(R. G. biochallenge.hu)

Caldwell et al. The Effects of a Korean Ginseng on physical and psychomotoric performance- 2018. J Sports Sci Med.docx,
On the question of influencing the performance of top sportsmen by means of biologically active substances
I. Forgo and M. Kirchdorfer Aerztliche Praxis (1981); 33,44:1784-1786.
The effect of different ginsenoside concentrations on physical work capacity, I. Forgo and A.M. Kirchdorfer
Notabene Medici (1982); 12,9:721-727
Effect of drugs on physical performance and hormone system of sportsmen. I. Forgo Münchener Medizinische Wochenschrift (1983); 125,38:822-824