Gyógynövények, amelyekkel megelőzhetőek lehetnek az őszi-téli vírusos fertőzések

Napjainkban igen divatos kifejezés lett az immunerősítés, érdemes ezért tisztázni, hogy pontosan mit is jelent ez a fogalom. Szerencsésebb talán az immunrendszer optimális működését elősegítő hatóanyagokról beszélni, amelyek számos, az őszi-téli vírusos fertőzések megelőzésében a tudományos kutatások által is hatásosnak talált gyógynövényben fordulnak elő.

Mit takar az a fogalom, hogy immunerősítés?

Az immunrendszer működésének serkentésére többféle lehetőség is van: az onkológiában néhány éve fellendülőben van az úgynevezett immunterápiás készítmények fejlesztése, amelyek különféle mechanizmusokkal segítik elő, hogy az immunrendszer sejtjei az átlagosnál hatékonyabban lépjenek fel a daganatsejtekkel szemben. 

Más esetekben nem beteg, hanem egészséges emberek esetében hallunk az immunerősítésről, főként a különféle étrend-kiegészítők reklámjaiban. Ezekkel az állításokkal óvatosabbnak kell lennünk, ha ugyanis valóban fokozódna az immunrendszer aktivitása, az gyulladások kialakulását eredményezné a szervezetben, a cél pedig ennek pont az ellenkezője.

Érdemes-e gyógynövény-kivonatokat szednünk a fertőzések elkerülése érdekében?

A fentieket figyelembe véve, immunerősítés helyett érdemes inkább azokról a gyógynövényekről beszélni, amelyek hatóanyagaik révén – a tudományos kutatások által is alátámasztottan – csökkenthetik az esélyeit annak, hogy elkapjunk egy-egy vírust olyankor, amikor az immunműködésünk – például az őszi-téli időszakban – a szokásosnál egy picit gyengébb.

Ezen növények egyike a kasvirág, latinul az Echinacea. Egy 750 páciens bevonásával végzett kutatásból kiderült, hogy a négy hónapig tartó kasvirág kúra eredményeként a megfázások száma átlagosan 26 százalékkal csökkent, és a már kialakult nátha is jóval rövidebb idő alatt múlt el https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3457740/.

A csűdfű – Astragalus – több vizsgálatban is hatékonynak bizonyult a különféle vírusos fertőzések megelőzésében, emellett a gyömbérről is több olyan tanulmány látott napvilágot, amelyek szerint a növény gátolhatja a vírusos kórokozók szervezetben történő elszaporodását.

Végül, a hazánkban már gyógyszer formájában is szedhető ginzeng is tartalmaz olyan hatóanyagokat, amelyek segíthetnek szervezetünknek a vírusokkal szembeni védekezésben. A ginzeng többféle növényi hatóanyagot tartalmaz,  hatásai hátterében komplex biokémiai folyamatok állnak: az energetizáló hatás, az immunrendszer működésére kifejtett kedvező hatás is, a jelenlegi ismereteink szerint, összetett élettani folyamatok eredménye. Az energetizáló (tonizáló) hatásnak is van közvetett immunerősítő eredménye: a vírus fertőzések kialakulásának egyik oka a folyamatos kimerültség, stresszes, legyengült állapot ördögi köre.
A vörös ginzeng (Panax ginseng) kivonatának szedése például azáltal segíthet az influenzavírus által kiváltott fertőzés megelőzésében, hogy hatására javul a tüdő influenzavírussal fertőződött hámsejtjeinek túlélése.