Műtét után - életmódtanácsok a gyorsabb felépülés érdekében

Bármilyen műtéten is esünk át, az azt követő időszakban érdemes olyan életmódot folytatnunk, amilyet az orvos tanácsolt nekünk, és ami elősegíti a szervezet minél hamarabb történő regenerációját. Az alábbiakban olyan életmódtanácsokat gyűjtöttünk össze, amelyek segítik a minél hamarabbi talpraállást.

Megfelelő mennyiségű és pihentető alvás

Az alvás alapvető fontosságú a szervezet megfelelő működéséhez: 300, alvással foglalkozó tanulmány átvizsgálását követően arra a következtetésre jutottak az Egyesült Államokban tevékenykedő Nemzeti Alvás Alapítvány munkatársai, hogy a felnőttek esetében a hét óra alvás az ideális, de a nyolc-kilenc óra alvás sem tekinthető egészségtelennek. A fiatal felnőtteknek valamivel több, az idősebbeknek pedig kicsit kevesebb alvásra van szükségük, mint a középkorúaknak. Műtétet követően érdemes kerülnünk a koffeintartalmú italok fogyasztását a délutáni órákat követően, így megnő az esélye, hogy este időben le tudunk majd feküdni.

Kellő mennyiségű pihenés, mozgás

Fontos, hogy eleget pihenjünk, de emellett elvégezzük azokat a gyakorlatokat is, amelyeket a sebészünk vagy a fizioterapeutánk javasolt a számunkra. A napi rendszerességgel végzett tornagyakorlatok segítenek a trombóziskockázat csökkentésében azáltal, hogy csökkentik a vérrögök kialakulásának esélyeit.

Megfelelő mennyiségű fehérjebevitel

A megfelelő mennyiségű fehérjebevitel szintén elengedhetetlen a műtét utáni minél hamarabb felépüléshez. Jó fehérjeforrások többek között a hús, a hal, a tej, a sajt, a joghurt, a tojás, a lencse, a bab és a tofu.

Igyunk elegendő folyadékot!

Ha nem iszunk eleget – naponta legalább másfél liter vizet – akkor fejfájás, székrekedés és a szervezet elektrolit-egyensúlyának felborulása léphet fel.

Táplálkozzunk rostgazdagon!

Beleink működésére hatással lehet az operáció, így alapvető fontosságú, hogy kellő mennyiségű, az optimális bélműködést elősegítő rostot fogyasszunk. Érdemes teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret ennünk (fehér kenyér helyett), teljes kiőrlésű tésztákat, barna rizst, valamint gyümölcsöket (lehetőleg héjukkal együtt), a zöldségek közül pedig elsősorban babot, borsót és lencseféléket: egy teljes adag lencse vagy sárgaborsó főzelékkel napi rostszükségletünk legalább felét fedezhetjük.

Az immunrendszer optimális működését biztosító növényi hatóanyagok

Műtétek után immunrendszerünk legyengültebb állapotban lehet, így érdemes olyan növényi hatóanyagokat is fogyasztunk, amelyek antivirális hatásuknak köszönhetően csökkentik a fertőzések kockázatát. Ilyen növények a kasvirág, a bodza, a csűdfű, valamint a tonizáló (energetizáló) hatással is rendelkező ginzeng, amelynek hatóanyagai hazánkban már gyógyszer formájában is elérhetőek.

Források:
www.sleephealthjournal.org
www.oakneepain.co.uk