A ginzeng 6 tudományosan is igazolt előnye

Ezek között szerepel a ginzeng antioxidáns tulajdonsága, amely segíthet a gyulladások leküzdésében, az agyműködésre és az immunrendszer működésére gyakorolt általános pozitív hatás, a lehetséges daganatmegelőző hatás, az általános közérzet javítása, valamint a vércukorszint-csökkentő hatás.

Gyulladáscsökkentő antioxidáns hatás

A ginzeng az eddig elvégzett kutatok alapján antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A ginzenoidok ezen hatását már nemcsak laborvizsgálatokban, hanem emberekben is megvizsgálták, és egy nagyobb, posztmenopauzális nők részvételével végzett vizsgálatban azt találták, hogy a 12 héten át, 3 grammos mennyiségben naponta szedett ginzeng segíthet az oxidatív stressz csökkentésében az antioxidáns hatású enzimek aktivitásának növelésén keresztül.

A mentális egészségre gyakorolt pozitív hatás

Az eddigi kutatások alapján a ginzeng szedése egészséges és Alzheimer-kórban szenvedő betegekben is egyaránt javítja a szellemi teljesítőképességet és a hangulatot. Laborvizsgálatok alapján emögött a ginzenoidok azon hatásmechanizmusa áll, hogy képesek megvédeni az idegsejteket a szabadgyökök által okozott károsodásoktól. Egészséges embereken végzett vizsgálatokban már 4 héten át napi 200 milligrammos mennyiségben szedett ginzeng is javította a résztvevők mentális állapotát és a hangulatukat, 200 és 400 milligramm közötti mennyiség szedése pedig szintén pozitív változásokat eredményezett a szellemi teljesítőképességben. Alzheimer-kórral diagnosztizált páciensekben ezen kívül több tanulmány is pozitív változásokat mutatott ki az agyi funkciók tekintetében.

Az immunrendszerre gyakorolt előnyös hatás

Egy daganatos, sebészeti vagy kemoterápiás kezelésen átesett betegeken elvégzett vizsgálat alapján a ginzeng 2 éven át 5400 milligrammos mennyiségben történő szedése az immunfunkciók jelentős javulását eredményezte, emellett az 5-éves tünetmentes túlélés növekedése is kimutatható volt a ginzenget szedő csoportban a növény hatóanyagait nem szedő csoporthoz képest.

Lehetséges daganatmegelőző hatás

A ginzeng az eddigi kutatási eredmények alapján többféle ráktípus kockázatát is csökkentheti: egy összefoglaló tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a ginzenget szedő személyekben akár 16 százalékkal is csökkenhet a daganatos betegségek kialakulásának esélye. Egy megfigyeléses vizsgálat emellett azt is kimutatta, hogy a ginzenget rendszeresen szedők körében kisebb eséllyel alakul ki az évek során szájrák, nyelőcsőrák, gyomorrák, vastag- és végbélrák, illetve vese- és tüdőrák. Fontos, hogy a ginzeng daganatos betegségeket gyógyító hatását nem bizonyították. A megelőzésben lehetséges jótékony hatása azzal is összefüghet, hogy a rendszeres ginzeng szedés kapcsán javul a szervezet védekező képessége, energetizáltsága, fáradtság-tűrése.

Fáradékonyság-csökkentő hatás

Szintén kutatási eredmények támasztják alá, hogy a ginzeng szedése energizáltabbá tehet minket: 90, krónikus fáradtságban szenvedő alannyal végzett vizsgálat mutatta ki, hogy a ginzeng már alacsony mennyiségben, rövid időn át szedve is érzékelhető mértékben csökkenti a fizikai és szellemi kimerültséget, folyamatos fáradtságra panaszkodó ráktúlélő szintén a fáradtság enyhülését tapasztalta 8 hét elteltét követően.

Vércukorszint-csökkentő hatás

Végül, a ginzeng szedése alátámasztottan jót tehet a cukorbetegségben szenvedőknek is. A cukorbetegség 2-es típusában szenvedő páciensek részvételével végzett egyik nagyobb vizsgálatban azt tapasztalták, hogy a cukorbetegség kezelésére szedett gyógyszerek mellett adott ginzengkivonat már 12 hét elteltével segíti a megfelelő vércukorszint beállítását és megtartását. A vizsgálat résztvevőinél 11 százalékos vércukorszint-csökkenést, 38 százalékos éhgyomri inzulinszint-csökkenést és 33 százalékos inzulinérzékenység-növekedést tapasztaltak a kutatók. Az eredmények biztatóak, de jelenleg még nincs elég bizonyíték arra, hogy a cukorbetegség kezelésében egyértelműen javasolhatnánk a ginzeng tartalmú gyógyszerek szedését.

(healthline.com)