Valóban az van a ginkgokivonatban, ami rá van írva?

Az eddigi tudományos igényű kutatások alapján a ginkgokivonat alkalmazása előnyös lehet a kognitív funkciók és a mindennapi életminőség javításában az enyhe/közepes fokú kognitív zavarokkal, illetve az Alzheimer-kórral küzdő páciensek esetében. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen készítményt választunk. A hazai patikákban és a gyógyszertárakhoz kapcsolódó regisztrált webpatikákban – a szigorú szabályoknak köszönhetően – még nem találtak hamis gyógyszert, így a gyógyszerek esetében az ellenőrizetlen, leggyakrabban külföldi webáruházakból rendelt termékek jelenthetnek bizonytalanságot.

Dr. Damon Little, a New York-i botanikus kert bioinformatikus kutatója néhány éve a Genome című folyóiratban megjelent tanulmányában tekintette át, hogy az USA-ban étrend-kiegészítőként forgalomba hozott ginkgokivonatok közül mennyiben volt jelen valóban az a hatóanyag, ami a termék címkéjére volt írva. Little a DNS barcoding-nak nevezett módszert alkalmazta a termékek hatóanyag-tartalmának ellenőrzésére, amelynek alapját egy meghatározott DNS-szakasz molekuláris szintű összehasonlítása képezi. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az USA-ban forgalmazott, ginkgokivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők 84 százalékában valóban a ginkgofa (Ginkgo biloba L.) levelének hatóanyagai voltak jelen, a maradék 16 százalékban azonban nyomát sem lehetett találni a ginkgo DNS-ének, és csak töltelékanyag volt a termékekben.

Little rámutat: nagyon fontos a termékek minél szigorúbb minőségellenőrzése, hiszen ha egy-egy termékben nem ellenőrzött hatóanyag van jelen, akkor ki vagyunk téve a mérgezéses tünetek veszélyének (például az egyéb gyógyszerek hatóanyagaival végbemenő kémiai reakciók miatt), másrészt a megvásárolt terméktől egyáltalán nem fog javulni az egészségünk, rosszabb esetben pedig még romlani is fog az állapotunk.

Érdemes tehát odafigyelni, hogy mit vásárolunk: semmiképp ne ellenőrizetlen webáruházakból rendeljünk, sem étrend-kiegészítőt, sem pedig gyógyszert, hanem válasszunk inkább olyan terméket, amely ellenőrzött formában biztosítja a várt előnyöket: a gyógyszerként forgalmazott Ginkgo biloba kivonat pontos arányban tartalmazza a ginkgo levelének kedvező hatásaiért felelős hatóanyagokat, a flavonoidokat (flavon-glikozidok), a bilobalidot és a megfelelő ginkgolid vegyületeket.

(I.A.) (eurekalert.org)