A ginzeng segíthet az influenza megelőzésében

A vírusfertőzés megelőzésére nem létezik biztos módszer, hiszen évről évre új vírustörzsek jelennek meg, az influenza elleni oltásba pedig nem mindig azok a törzsek kerülnek, amelyek végül járványt okoznak. Emiatt érdemes olyan módszerekkel is próbálkoznunk, amelyekkel az influenza elleni oltás beadásán felül is növelhetjük annak esélyét, hogy az adott évben ne betegedjünk meg a vírusfertőzésben.

Immunrendszerünk erősítésének egyik lehetséges módja a Georgia State University kutatóinak egy korábbi, a Nutrients című folyóiratban publikált tanulmánya szerint a vörös ginzeng (Panax ginseng) kivonata, amely segíthet az influenza A vírus által kiváltott fertőzés megelőzésében azáltal, hogy a kivonat javítja a tüdő influenzavírussal megfertőzött epiteliális sejtjeinek túlélését. Sang-Moo Kang és munkatársai az influenza A vírusával fertőzött egereket kezeltek szájon át adott ginzengkivonattal, hosszú időn keresztül. Az állatoknál ezt követően a számos pozitív változást figyeltek meg az immunrendszer működésében: fokozódott egyrészt a vírusok elleni immunválaszban fontos szerepet játszó fehérjék termelődése, a tüdőhörgők falában pedig csökkent a gyulladásos reakciót kísérő sejtek mennyisége. A kutatók ezen eredmények alapján gondolják úgy, hogy a ginzeng az immunrendszerre gyakorolt pozitív élettani hatásoknak köszönhetően hasznos lehet az influenzafertőzés megelőzésében.

Az International Journal of Molecular Medicine című folyóiratban egy másik tanulmányt is publikált egy szintén Kang által vezetett kutatócsoport: ebben ugyancsak a vörös ginzeng kivonatának antivirális hatásait vizsgálták a légúti óriássejtes vírus (Respiratory Syncytial Virus; RSV) esetében, amelynek a megelőzésére az influenzavírussal szemben jelenleg nem létezik védőoltás. (Ez a vírus a hörgőcskegyulladás – bronchiolitis – fő oka, és az influenzavírushoz hasonlóan ugyancsak halálos kimenetelű lehet azoknál, akiknek immunrendszere legyengült állapotban van.)

Ennek a tanulmánynak két fő eredménye volt: az emberi tüdőből származó epiteliális sejtek az RSV-vel történő fertőzést követően laborvizsgálatokban hosszabb túlélést mutattak a ginzengkivonat hatására és gátlódott bennük a vírus szaporodóképessége. Azon egerekben pedig, amelyeknek hosszabb időn át szájon át ginzengkivonatot adtak, majd RSV-vel fertőzték őket, alacsonyabb vírusszámot tapasztaltak, mint a ginzenget nem kapó társaiknál.