A ginkgo egyre elfogadottabbá válhat a nyugati gyógyászatban

Egy 2017 decemberében közzétett tanulmány eredményei szerint a hazánkban már gyógyszer formájában is elérhető ginkgokivonat az aszpirinnal együtt szedve a kognitív funkciók (memória, észlelés, figyelem, stb) kisebb mértékű romlását és jobb neurológiai funkció-pontszámokat (például a mozgás, beszéd, érzékelés épségét vizsgáló módszerek kapcsán) eredményezett a placebocsoporttal összehasonlítva stroke-on átesett pácienseknél – írja a Medscape beszámolója.

A randomizált és egyszeresen vak vizsgálatban – amely a Stroke & Vascular Neurology című folyóiratban jelent meg – 342 olyan páciens szerepelt, akik korábban stroke-on estek át. Ezeknél a betegeknél 30 százalékos gyakorisággal fordul elő demencia, vagyis elbutulás, amelyből idővel akár Alzheimer-kór is kialakulhat. 

A ginkgoról régóta ismert, hogy memóriajavító hatással rendelkezik, és bár az elbutulás és az Alzheimer-kór megelőzésében nem találták hatékonynak a növényt, az elbutulás jeleit többé-kevésbé már mutató vagy épp Alzheimer-kóros betegekben viszont a kognitív funkciók romlásának stabilizálódását vagy lassulását tapasztalták

„Adataink azt mutatják, hogy a ginkgokivonat hatásos és javasolható az akut iszkémiás stroke-on átesett betegek kezelésében” – nyilatkozták a Medscape portáljának Shanshan Li által vezetett kínai kutatócsoport tagjai.

A tanulmány konkrét eredményei

Az öt kínai kórházból kiválasztott betegeken végzett vizsgálatban véletlenszerűen sorolták két csoportba a betegeket, akik egy része ginkgokivonatot és aszpirint, másik részük pedig placebót és aszpirint kapott a stroke bekövetkezését követő 7 napban úgy, hogy nem tudták, mit kapnak. 

A vizsgálat azt mutatta, hogy a ginkgot szedő csoportban a kognitív funkciókat mérő Montreal Cognitive Assessment (MoCA) pontszáma 180 nap elteltével statisztikailag szignifikánsan is magasabb volt (jelentősen kisebb romlás volt tapasztalható), mint a placebót kapó csoportban. A ginkgot kapó csoportban ezen kívül javulást tapasztaltak a neurológiai funkciókban, méghozzá már 12 nap elteltével.

A tanulmányban az általános életminőséget változásait is mérték, és ebben is jobb pontszámok adódtak az aszpirin mellett ginkgot is kapó csoportban.

A kognitív funkciók romlásának lassulása az agyi vérkeringés javulásának eredménye lehet 

„Eredményeink egyértelműen alátámasztják, hogy a ginkgokivonat szedése ajánlható a stroke-on átesett betegek számára, hiszen amellett, hogy lassítja a kognitív funkciók romlását, a neurológiai funkciók és az életminőség általános javulása is elérhető vele” – foglalták össze tapasztalataikat a kutatók, hozzátéve, hogy a kognitív funkciók romlásának lassulása vélhetően az agyi vérkeringés javulásának köszönhető.

„A ginkgot nagyon régóta alkalmazzák kognitív teljesítményromlás fennállása esetén, és bár ez egy viszonylag kis létszámú vizsgálat volt – amiből következik, hogy a jövőben több, nagyobb méretű vizsgálatra is szükség lesz –, úgy tűnik, hogy a ginkgo a jövőben egyre elfogadottabbá válhat a nyugati gyógyászatban is” – vonta le a végkövetkeztetést Joseph Hanna, a Cleveland-i MetroHealth System Inc neurológusa.

(medscape.com)