Nem egyszerű megfelelő, jóízű folyékony gyógyszerformát fejleszteni

 

A gyógyszergyárak technológusai folyamatosan dolgoznak a minél könnyebben bevehető, „ nem keserű” gyógyszerek kifejlesztésén. Sokan vagyunk, akik nehezen tudnak nagyobb kapszulákat, tablettákat lenyelni. Szétrágjuk, porítjuk, mindent elkövetünk, hogy sikerüljön „leküzdeni” a pirulákat. Különösen nehéz ez gyerekek, idősebb korúak vagy nyelési nehézségben szenvedők esetén.

A folyékony gyógyszerformák fejlesztésénél számos kihívással szembesülnek a technológusok. Nem elég a folyékony állagú gyógyszert létrehozni, annak az ízét is elviselhetővé kell tenni, hiszen ha valamit megiszunk, akkor még sokkal intenzívebben érezzük az ízét, mintha csak például tablettában lenyelnénk. Az ízjavító összetevők kiválasztásánál figyelemmel kell lenni, hogy mennyire befolyásolja gyógyszer eltarthatóságát, a hatóanyagok felszívódását, egyáltalán, milyen befolyással van magára a kifejtett gyógyhatásra! Emellett allergizál-e, ízlik-e a fogyasztók többségének, és így tovább.

A folyékony készítmények fizikai és kémiai tulajdonságait nagyon gondosan kell tesztelni. Vizsgálják a sűrűséget, viszkozitást, kémhatást és számos más fontos paramétert.

Az élő szervezetben ráadásul másként viselkednek a készítmények, mint laboratóriumi körülmények között. Például, azt is vizsgálni kell, hogy a gyógyszer bevétele közben mekkora mennyiség tapadhat fel a szájnyálkahártyára, hiszen ez csökkentheti a felszívódó hatóanyag szintjét. A klinikai vizsgálatok során ezekre a kérdésekre is válaszokat keresnek.

Tehát, ha egy gyógyszerkészítménynek van a szilárd forma mellett egy folyékony, jó ízű változata is, akkor az nagyon komoly, szakszerű gyógyszergyári munka és klinikai vizsgálatok folyamán jön létre  ami garantálja a biztonságosságot és hatékonyságot.

Referenciák:

Lopez et al., The effect of administration media on palatability and ease of swallowing of multiparticulate formulations. International Journal of Pharmaceutics 551 (2018) 67–75

Walsh et al, Patient acceptability, safety and access: A balancing act for selecting age-appropriate oral dosage forms for paediatric and geriatric populations International Journal of Pharmaceutics,Volume 536, Issue 2, 5 February 2018, Pages 547-562

BioChallenge, R.G.