Ginzeng a gasztronómiában

A ginzenggyökér-kivonat a vizsgálatok szerint elősegíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését és kezelését, előnyös hatásokkal bír a cukorbetegség bizonyos típusaiban is, emellett alkalmas a fizikai és szellemi teljesítőképesség javítására is.

Ha a fent említett hatások elérése érdekében az étrendünkbe is beépítenénk a ginzenget, akkor érdemes kipóbálnunk a ginzengből készített teát, vagy akár készítenünk magunknak egy ginzenggel ízesített csirkelevest – mindkettő egészséges és ideális választás egy hidegebb őszi vagy téli estére. Amennyiben azonban Önnek csökkent a fizikai és szellemi teljesítőképessége (gyenge, kimerült, fáradt) vagy betegség utáni lábadozás időszakában van, ajánlott gyógyszer formában koncentrált ginzengkivonattal is kiegészítenie étrendjét.

Ginzengtea

Ősszel és télen mindenki hajlamosabbá válik a rossz hangulatra, hiszen egyre kevesebbet süt a nap és egyre többet kell sötétben lennünk, amíg ismét ki nem tavaszodik. Az őszi komorság és a téli depresszió elmulasztására tökéletes választás lehet a ginzengtea: egy 2017-es összefoglaló tanulmány számolt be arról, hogy a ginzeng hatékonyan csökkenti a stresszt, amely a depresszió egyik fő oka. 

A ginzengtea elkészítése meglehetősen egyszerű: nincs szükségünk másra, mint 6-8 ginzenggyökérre vékonyra vágott szeletek formájában, mézre a tea ízesítéséhez és nagyjából 2,5 deciliter vízre. A vizet felforraljuk és a ginzenggyökerekre öntjük és 3-5 percig letakarva állni hagyjuk, majd mézzel ízesítjük.

Ginzenges csirkeleves

A ginzenget nemcsak teaként, hanem leveshez adva is fogyaszthatjuk. „Akárhányszor magam alatt vagyok, elkészítem ezt a levest és egyből átmelegedek” – írja a The Daily Mail receptoldalán Judy Joo, a Korean Food Made Simple (Korei ételek egyszerűen elkészítve) című főzős tévéműsor házigazdája.

A leves elkészítése sem túlságosan bonyolult – elkészítéséhez az alábbi alapanyagok szükségesek: 

  • 4 csészényi forrásban lévő víz
  • 2 darab 1 kilogrammos csirke
  • 4 nagy gerezd fokhagyma
  • 3 kínai datolya vagy 15 goji bogyó
  • 3 szelet szárított koreai vörös ginzeng
  • 2 szelídgesztenye megfőzve
  • 1 csésze nyers édesrizs
  • 2 szárított csilipaprika
  • 1 adag friss zöldborsó
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 1 teáskanál fekete szezámmag
  • Tengeri só
  • Friss fekete bors

Ha beszereztük az összetevőket – ehhez Magyarországon érdemes felkeresnünk egy koreai élelmiszerboltot – nincs más hátra, mint nekiállni a leves elkészítésének.

A csirkéket öntsük le hideg vízzel, majd helyezzük a belsejükbe a 2-2 gerezd fokhagymát, az 1-1 szem datolyát, 1-1 szelet ginzenget, a szelídgesztenyéket, és 2-2 evőkanálnyi rizst. A csirkéket ezután zárjuk össze egy-egy fogpiszkálóval, majd a maradék rizst helyezzük egy kétrétegű muszlinkendőbe a maradék egy szelet ginzenggel és a datolyával. A muszlinkendőt tekerjük körbe szorosan úgy, hogy hagyunk egy kis helyett a később megpuffadó rizsnek. Ha ezzel megvagyunk, helyezzük a csirkéket és a rizses csomagot egy fazékba amelyet vízzel – vagy ízlés szerint ginzengteával – töltünk meg.

A fazekat tegyük tűzre és melegítsük forrásig, majd főzzük alacsonyabb hőfokon nagyjából 2 órán keresztül, miközben folyamatosan eltávolítjuk a víz tetejére felúszó zsírt. A csirkék ennyi idő alatt tökéletesen puhára főnek és omlóssá válnak. A csirkéket tegyük óvatosan két tálba és öntsük rájuk a levest. A csirkéhez adjunk csilipaprikát, fokhagymát és borsót, majd szórjuk meg fekete szezámmagokkal, végül öntsünk rá szezámolajat. Bontsuk fel a rizses csomagot és öntsük a tartalmát egy másik edénybe, majd szórjuk meg fekete szezámmagokkal, végül adjunk az ételhez az ízlésünknek megfelelő mennyiségű sót és borsot.

A ginzenges csirkeleves finom és egészséges, ezért mindenkinek ajánlott. Betegség utáni lábadozás, kimerültség vagy gyengeség esetén azonban érdemes huzamosabb ideig is beépíteni étrendünkbe a ginzenget, amelyre kiváló megoldás a koncentrált, magas minőségű kivonatot tartalmazó, hagyományos növényi gyógyszernek minősülő Ginsana tabletta vagy tonik.